fbpx
Skip to content

Publikacije

Efikasni modeli osnaživanja parlamentaraca u borbi protiv korupcije

Cilj analize i izvještaja jeste pružanje podrške različitim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini u uspostavi i/ili unapređenju, odnosno jačanju mehanizama legislativno-demokratske kontrole za prevenciju korupcije koji bi predstavljao svojevrstan sistem “checks and balances” . Prema tom mehanizmu, oni koji obavljaju javne funkcije znali bi da njihove potencijalne koruptivne radnje neće proći nezapaženo od očiju javnosti te da postoji mehanizam putem kojeg će njihov rad biti izložen kritici u javnom prostoru kako od zastupnika, čiji je zadatak kao zakonodavne vlasti da prate njihov rad te da ih imenuju/smjenjuju u skladu s potrebama, ali i građana koji će biti bolje informirani o tome kroz rad zastupnika, te o mehanizmima koji mogu biti iskorišteni protiv osoba koje su uključene u koruptivne radnje.

U izvještaju je prezentiran regulatorni okvir, analiza postojećih mehanizama borbe protiv korupcije u BiH, te preporuke za dalje djelovanje, odnosno kako i na koji način će se moći vršiti monitoring, ali i postupati po prijavi korupcije.

Izvještaj se bavio analizom stanja na sva tri nivoa vlasti, državnim, entitetskim – kroz prikaz stanja u Federaciji BiH i dva kantona: Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu Sarajevo.

Priručnik “Digitalizacija zbog gradjana: Dobre prakse za općine i gradove”

Priručnik koji vam se nalazi pred vama je plod analize najboljih praksi koje smo uspjeli da identifikujemo u obje općine. Ova kompilacija iskustava i rješenja ima za cilj da posluži kao vodilja i izvor inspiracije za vas, da biste unaprijedili prakse u oblastima participacije građana i digitalizacije, ali i u drugim oblastima koje su pod nadležnošću jedinica lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini.

Ovaj projekt je rezultat uspješne saradnje između IREI-a i naših partnera iz Italije. Tokom dvije uzajamne posjete, predstavnici obje jedinice lokalne samouprave imali su jedinstvenu priliku da podijele svoje dragocjeno znanje i iskustva u oblastima participacije građana u donošenju odluka i digitalizacije javne uprave. U okviru ovih posjeta, održani su brojni sastanci s predstavnicima službi, javnih preduzeća i drugih organizacija srodnih općinama, čime je omogućeno stvaranje ovog priručnika.

Šta je Nova programska politika?
IREI tim je uz podršku općine i gradove kreirao preporuke konkretnih mjera, a na osnovu stručne analize stanja ove jedinice lokalne samouprave. Rezultat je Nova programska politika (NPP) koja je prilagođena potrebama i prioritetima administracije kojom se unaprjeđuje niz procesa i akata, a sve s ciljem prilagođavanja djelovanja lokalnih vlasti potrebama građana za što je vaš načelnik pokazao opredijeljenost usvajanjem ovog dokumenta i pružanjem podrške realizaciji predloženih politika.

Grad Bihać


Općina Centar Sarajevo


Grad Gradiška


Općina Ilidža


Opština Modriča


Općina Novo Sarajevo